Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


poniedziałek, 21 maj 2018 09:13

Co to jest foodpairing?

Foodpairing to przełamywanie barier i konwencji, a niecodzienne połączenia powstają na zasadzie korespondowania smaków i aromatów w daniu i koktajlu albo przeciwnie – poprzez kontrast. Współczesna gastronomia otwarta na ten trend zaczęła coraz odważniej szukać nowych smakowych wrażeń. Możliwości łączenia są wręcz nieograniczone, a klienci restauracji i barów wciąż łakną nowości.

Smakołyki, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie i odświętnie. Zachęcamy do odkrywania na nowo przepisów na tradycyjne potrawy.

wtorek, 06 marzec 2018 17:43

Ciasto, które zawsze się udaje

Wiadomo, że bez ciasta nie obejdzie się żadne spotkanie towarzyskie. Ale co wtedy, kiedy na upieczenie czegoś ekstra nie mamy czasu, a i nie chcemy uraczyć znajomych czymś gotowym z cukierni?  Wprawdzie od przepisów kulinarnych wszędzie aż się roi, ale skąd pewność, że wybrany przez nas przepis akurat się uda? Z tym przepisem warto zaryzykować, bo ciasto jest niemal niezawodne. Tym bardziej że możemy improwizować z dodatkami, chociaż i bez…

środa, 28 luty 2018 14:19

Galaretka z mleka zsiadłego

To lekki, niezbyt słodki deser. Może być nie tylko smakowitym dodatkiem do posiłku, ale także może znakomicie uzupełnić jego wartość odżywczą. Sprawdzi się szczególnie, gdy podamy go na zakończenie bezmięsnego obiadu. Jest bowiem bardzo dobrym źródłem wapnia, białka i wit. B2.

Dla jednych czekolada jest nieomal cudowną delicją, a dla innych – prawie że trucizną. Kto ma rację? Jak zawsze ci, którzy preferują umiar - nie tylko w jedzeniu czekolady. Wiadomo jednak jedno, nie powinni jej jeść otyli, bo bardzo tuczy. A kakao? Też jest kaloryczne, ponadto kradnie wapń z organizmu. Niemniej jest smaczne, podobnie jak czekolada. Dlatego tak kaloryczne ciasto nie jest dla grubasów czy odchudzających się. Mimo to… jest…

wtorek, 23 styczeń 2018 13:50

Kotlety ziemniaczane z kurkumą

Kto i kiedy odkrył, że pod zielonym krzaczkiem znajdują się bulwy, które na surowo są niejadalne, ale po ugotowaniu znakomite, tak do końca nie wiadomo. Wiadomo jednak, że u nas już w XV w. słyszano o ziemniakach. Wtedy nadawano im nazwy „perki”, „pyry” – bo wiedziano, że pochodzą z Peru, mówiono też „amerykany”, bo z Ameryki. Nawet worek tych „amerykanów” przysłał Jan III Sobieski najdroższej Marysieńce, by je rozmnożyła w…

Zapraszamy do przygotowania dań, w których polskie składniki spotykają się ze wspomnieniami zagranicznych wojaży.

To propozycja, którą można wykorzystać nie tylko przy tak miłych świętach, ale i w ciągu roku, aby sprawić dziadkom przepyszną niespodziankę!

czwartek, 11 styczeń 2018 19:19

Zapiekanka cebulowa

O walorach zdrowotnych i odżywczych cebuli raczej nikogo przekonywać nie trzeba. A jedzenie tego warzywa – szczególnie o tej porze roku, kiedy narażeni jesteśmy na ataki różnych bakterii może okazać się zbawienne dla naszego organizmu. Cebula bowiem m.in. podnosi odporność i ma właściwości bakteriobójcze, a także - co ważne - przygotowana w każdej formie nie traci swoich wartości odżywczych. Zatem zapiekanka z cebuli może być nie tylko zdrowa, ale także…

Sekret dobrego espresso tkwi w dobrej jakości mieszance ziaren, a także w odpowiednim sposobie parzenia. Zdaniem basistów wzorcową kawę powinno się parzyć około 28 sekund, jeżeli przyrządza się ją za krótko, dominującym smakiem jest kwaśny. Taka wersja to espresso ristretto, które jest przygotowywane krócej, żeby podkreślić właśnie kwaskowatą, cierpką nutę

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy