Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


niedziela, 13 grudzień 2015 14:20

Sekret zupy grzybowej

Rosół, grzyby, trochę cebuli oraz chipsy z dziczyzny – to przepis na oryginalną i rozgrzewającą zupę, którą można bardzo szybko przygotować.
60 proc. konsumentów jest przekonanych, że produkty z długim terminem przydatności do spożycia muszą zawierać konserwanty. Eksperci przekonują, że wcale nie musi tak być, bo producenci stosują inne metody gwarantujące trwałość produktów. Najłatwiej znaleźć żywność bez konserwantów w grupie soków i nektarów. Ich długą trwałość to zasługa pasteryzacja lub sterylizacja.
niedziela, 13 grudzień 2015 10:35

Beata Tyszkiewicz: dama pije, pali i przeklina

Zdaniem Beaty Tyszkiewicz bycie damą nie musi oznaczać rezygnacji z alkoholu ani papierosów. Sama chętnie pije whisky lub czystą, schłodzoną wódkę. Zdarza się jej także zabierać na przyjęcia piersiówkę z ulubionym alkoholem.
niedziela, 06 grudzień 2015 16:06

Sandacz na Wigilię

Jak zachwycić rodzinę potrawą Wigilijną? Można obok karpia podać sandacza z chorizo, francuskimi ziemniakami, młodym szpinakiem oraz pomidorkami cherry i krewetkami.
Udział segmentu alkoholi smakowych w polskim rynku spirytusowym wynosi 5,4 proc. – wynika z raportu KPMG. Łączna sprzedaż nalewek, likierów oraz smakowych napojów spirytusowych wyniosła w 2013 roku 2,2 mld złotych. Większość przedsiębiorców oczekuje wzrostu także w 2015 roku. Według prognoz tegoroczny wolumen sprzedaży może się zwiększyć o 3,0 procent. Zmiany zachodzące na rynku wpływają także na ofertę producentów. Dla konsumentów bardzo ważnymi kryteriami są jakość i smak.
czwartek, 03 grudzień 2015 12:06

Przepis na domowy żurek

Żurek – zupa choć pyszna to nie taka prosta. Należy pamiętać o kilku podstawowych kwestiach, by delektować się jej smakiem. Podstawą jest wywar, bo to on nadaje smaku całej zupie. Oczywiście, nie zapominając o pozostałych składnikach, takich jak kiełbasa, zakwas, grzyby i przyprawy. Głównym składnikiem jest jednak duża, duża, duża ilość uczucia.
Polska kuchnia nie tylko tradycją stoi. Zmienia się zarówno oferta rodzimych firm z branży spożywczej, jak i kanały dystrybucji żywności. Podwójne paluszki Beer Fingers to jeden z nowatorskich produktów sprzedawanych w nowoczesny sposób. Przysmaku nie trzeba szukać w sklepach - wystarczy zamówić go za pośrednictwem aplikacji na smartfony. Podobnych form sprzedaży jest wiele, ta różni się sposobem dostawy - przekąski są dostarczane rowerami transportowo-reklamowymi.     
Pasteryzacja to najbardziej naturalna metoda przedłużania trwałości owoców i warzyw. Polega na niszczeniu bakterii w wyniku obróbki termicznej i jest stosowana przez producentów soków, nektarów i napojów po to, by zachowały one jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty pasteryzowane nie muszą być przechowywane w szklanych opakowaniach, mogą także w być kartonach czy butelkach plastikowych.
wtorek, 01 grudzień 2015 14:43

Jak powstało Ptasie Mleczko?

Pomysł na Ptasie Mleczko  został przywieziony z zagranicznej wystawy przez Jana Wedla. Według krążącej w firmie historii, cukiernik zapytał pracowników, czego potrzebują do szczęścia. Oni stwierdzili, że mają już wszystko i brakuje im tylko ptasiego mleka. Stąd wzięła się nazwa niezwykle popularnych dziś pianek w czekoladzie.
poniedziałek, 30 listopad 2015 19:10

„Smaczna Jędrzejowska Ryba”

Przy okazji zwiedzania Muzeum im. Przypkowskich (słynącego z bogatej kolekcji zegarów słonecznych i innych przyrządów do mierzenia czasu – uznawanego za trzeci taki zbiór na świecie po Oxfordzie i Chicago) w Jędrzejowie (woj. świętokrzyskie), w punkcie informacji turystycznej otrzymałam także poradnik kulinarny zawierający przepisy na potrawy z ryb. 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool