Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish English French German Italian Portuguese Russian Spanish
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Kuchnia polska jest bardzo urozmaicona. Na kształtowanie się swoistych jej cech miały wpływ przemiany historyczne oraz fakt, że tereny Rzeczypospolitej zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. To widoczne jest w potrawach, w tym tych regionalnych. Od kilku lat gminy, miasta, regiony prześcigają się w przypominaniu starych receptur, smaków, charakterystycznych tylko dla ich regionu potraw. Dzisiaj potrawa Przedborza (miasta położonego w Paśmie Predborsko-Małogoskim, na skraju Gór Świętokrzyskich) – kugiel.

Przepis dostałam od mojej córki, w której kuchni coraz więcej jest potraw z wykorzystaniem starych receptur i produktów ekologicznych. Placki są idealne dla tych, którzy lubią mleko we wszelkiej postaci. Są delikatne, puszyste i cudownie wilgotne. Można je podawać solo lub z sosem - owocowym bądź mięsnym, a nawet z przysmażoną cebulką czy boczkiem.   Prof. dr Ilja Miecznikow (ur. pod Charkowem w 1845 r., zmarł jako dyrektor Instytutu Pasteura…

piątek, 01 grudzień 2017 10:59

Wyśmienita kaczka i pieczona dynia

Wielki powrót tłuszczy i pieców opalanych drewnem, długi czas przygotowania potraw oraz serwowanie ziołowych naparów – to najnowsze trendy gastronomiczne. Podążając za tym trendem można przygotować danie z piersi kaczki i pieczonej dyni. Jak to zrobić? Zdradza Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie, gospodarz „Trendy Kolacji” z cyklu „Szef dla Szefów” MAKRO Polska.

środa, 29 listopad 2017 18:58

Tiramisu a’la Dr Gurgul

Przepisem na deser inspirowany kuchnią włoską dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej.

środa, 29 listopad 2017 18:00

Pappardelle z camembertem i kurkami

Przepisem na appardelle dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej. 

Zamiast jeść na śniadanie kanapkę z wędliną wolę z twarożkiem. Tym bardziej że ser mogę zrobić sama. Ale nie tylko dlatego. Ser biały ma mnóstwo zalet, o których wiedziały nasze babcie i mamy, że m.in.: syci, jest  łatwo strawny, nawet bardziej od mleka czy sera żółtego, no i od wędlin. A jeśli zjemy chudy twaróg to nie przybędzie nam centymetrów w pasie. Do tego cebula, którą ponoć podawano niewolnikom budującym…

Do przygotowania klusek zainspirował mnie obiad zamówiony w pruszkowskiej restauracji Ucieranie Treści. Relacja tutaj: Restauracja Ucieranie Treści w Pruszkowie k. Warszawy. Co oznacza ta dziwna nazwa? Kluski – jak napisałam – okazały się dla mnie prawdziwą rewelacją – jakże inne niż kopytka albo pyzy. Puszyste, z lekko wyczuwalnymi płatkami owsianymi – bardzo subtelne. A skąd pomysł, aby znalazły się w menu? Odpowiedź znalazłam na stronie restauracji: „Zainspirowani stuletnią przeszłością tego…

Błonie to miasto w województwie mazowieckim, w powiecie warszawskim zachodnim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej. To największe centrum logistyczne w kraju (prawie 1 mln metrów kwadratowych). Metry pracują na dochody gminy. Dlatego, jeśli ktoś nie był tutaj przez kilka lat, to z trudem przyjdzie mu poznać miasto. Niewątpliwy sukces gospodarczy miasta przełożył się na jego rozwój – w tym gastronomii. Jeszcze np. 10 lat temu był problem ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na…

środa, 25 październik 2017 12:15

Zapraszamy na deser! Sernik puszysty

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie to jeden z producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Propozycja Spółdzielni na ciasto znalazła się w publikacji (w formacie PDF) opracowanej przez organizatorów Programu.  

środa, 25 październik 2017 11:58

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym

Stek to propozycja na obiad laureatów programu promocyjnego „Doceń polskie” zawarta w elektronicznej książce kucharskiej.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy