Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


środa, 18 październik 2017 09:49

Po obiadowe racuchy ziemniaczane Karola Okrasy

Niezjedzone ziemniaki, za dużo przygotowanego sosu, czy zbyt dużo kupionych warzyw – każdemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie. Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Czy takie jedzenie można wcześniej uratować. Sposób na to zna Karol Okrasa

środa, 18 październik 2017 09:33

Dla marynarzy — kawa z prądem i grog jajeczny

Kiedyś napój narodowy Fryzyjczyków, dzisiaj „Pharisäer” pije się w całym Szlezwiku-Holsztynie. Jest to gorąca kawa z dodatkiem rumu, cukru i śmietany, smakująca najlepiej w chłodne dni. 

środa, 18 październik 2017 09:24

Cydr — heski napój narodowy

Cydr jest uznawany często za napój narodowy Hesji. Nazywa się go tu również „Stöffche” lub „Ebbelwei”.

środa, 18 październik 2017 09:12

Biała kiełbasa — zawsze przed południem

Biała kiełbasa wykonana z cielęciny i wieprzowiny z dodatkiem cebuli i świeżej pietruszki to z pewnością jeden z najsłynniejszych bawarskich specjałów.

wtorek, 17 październik 2017 21:00

Skosztuj wina w samym środku winnicy

Wyskakują spod ziemi we wszystkich regionach winiarskich, gdy tylko zostanie nalane pierwsze wino. Bary przy winnicach w Badenii-Wirtembergii są prowadzone najczęściej przez samych winiarzy i są otwarte tylko kilka tygodni w roku. Wiele z nich mieści się w stodołach, piwnicach i garażach.

wtorek, 17 październik 2017 19:23

120 gatunków sera dla prawdziwych smakoszy

W Szlezwiku-Holsztynie jest ponad 120 różnych gatunków sera z mleka krowiego, owczego i koziego. Większość z nich produkuje się zarówno według tradycyjnych, jak i nowych receptur w małych zakładach serowarskich.

środa, 11 październik 2017 09:20

Jak zrobić dobry chleb?

Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami. Jak upiec dobry chleb, skąd wziąć zakwas, wreszcie co zrobić, aby uzyskać tak lubianą chrupiącą skórkę? Podpowiadamy!

poniedziałek, 09 październik 2017 13:38

Perełki kulinarne Polski (8). Serek topiony z czarnuszką

Kuchnia polska jest bardzo urozmaicona. Na kształtowanie się swoistych jej cech miały wpływ przemiany historyczne oraz fakt, że tereny Rzeczypospolitej zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. To widoczne jest w potrawach, w tym tych regionalnych. Od kilku lat gminy, miasta, regiony prześcigają się w przypominaniu starych receptur, smaków, charakterystycznych tylko dla ich regionu potraw. Dzisiaj jeden z produktów regionu podlaskiego – serek topiony z czarnuszką produkcji Gospodarstwa Rodzinnego Gremza z Szumowa…

poniedziałek, 09 październik 2017 10:00

Kebab najchętniej wybieranym posiłkiem na mieście

Polak na mieście jada kilka razy w miesiącu. Zdecydowanie najczęściej wybiera kebab, a za jedzenie płaci między 21 a 30 złotych. Z jedzenia na mieście korzysta zazwyczaj bez szczególnej okazji. Wybierając restaurację kieruje się głównie cenami potraw. Opinie znajomych i rodziny na temat restauracji są dla niego dużo ważniejsze niż opinie blogerów czy krytyków kulinarnych – wynika z badania ARC Rynek i Opinia „Polacy o jedzeniu na mieście”

czwartek, 05 październik 2017 11:50

Michel Moran zdradza tajniki czterech kuchni świata

Jak Włochy to makaron, sery to tylko francuskie, w Grecji próbujemy oliwek, a w Hiszpanii chorizo – to typowe produkty, które kojarzą nam się z tymi krajami. Bogactwo smaków jest jednak o wiele większe. Michel Moran wyjaśnia, czego warto spróbować i jak to wybrać

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy