Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Mimo że kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, to ma właściwości pobudzające. Dodatkowo składniki kawy zbożowej przyspieszają przemianę materii oraz ułatwiają trawienie. Jest więc polecana nie tylko osobom, które się odchudzają, mają problemy z żołądkiem czy nadciśnieniem, lecz także dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią.

Polacy jedzą coraz mniej pieczywa. W 2015 roku spożycie wyniosło ponad 45 kg i było niższe o 2,5 kg niż w 2014 roku. Na malejąca konsumpcję wpływa przede wszystkim moda na zdrowe odżywianie i niska świadomość na temat zdrowych gatunków pieczywa. Problemem jest także niska jakość niektórych produktów.

Szefowa kuchni Agata Wojda uważa, że kobiety w kuchni mniej eksperymentują, a częściej stawiają na potrawy tradycyjne. Wychodzą z założenia, że dania nie muszą być wyjątkowo odkrywcze i nowatorskie, ważne – by dobrze smakowały. Ta zachowawczość jednak nie zawsze jest przez mężczyzn doceniana. Panowie brylują na zapleczach restauracji, bo stawiają na potrawy, które są małymi dziełami sztuki. Niestety, wygląd często nie idzie w parze ze smakiem.

niedziela, 10 styczeń 2016 17:59

Zielony sos z Frankfurtu

Zimny sos ziołowy, który występuje w niezliczonych wariantach dodawany jest do wielu tradycyjnych dań w Hesji. Sprawia, że potrawa ma właśnie to "coś" w swoim smaku. Sos składa się z siedmiu różnych ziół, naturalnie tylko świeżych.

poniedziałek, 04 styczeń 2016 20:13

Marcepan z Lubeki

Już w 1530 pojawiły się pierwsze wzmianki zachwalające marcepan z Lubeki. Wcześniej był to rarytas dostępny jedynie dla władców i bardzo bogatych obywateli. Dziś, wszyscy turyści odwiedzający to hanzeatyckie miasto mogą skosztować marcepana w różnych wariantach. Specjalność tę wyrabia się ręcznie w dwunastu manufakturach - do skosztowania i rozkoszowania się jego smakiem oraz do kupowania zapraszają liczne kawiarenki i wyspecjalizowane sklepy.

Przez lata na temat wołowiny powstało dużo niekorzystnych stereotypów, choćby takie, że jest ona twarda, włóknista i mało soczysta. Wielu osobom przygotowanie na jej bazie potraw wydawało się więc niezwykle trudne i czasochłonne, dlatego z obawy przed kulinarną porażką chętniej sięgali po drób i wieprzowinę. Do zakupu wołowiny zniechęcała również wysoka cena. Tendencję spadkową udało się jednak zahamować.

środa, 23 grudzień 2015 19:47

Pierogi na 5 sposobów

Pierogi można spotkać w wielu zakątkach świata, a każdy obcokrajowiec przyzna, że tylko w Polsce smakują naprawdę wyjątkowo. Kto nie uwielbia świeżo ugotowanych pierożków? Zajadają się nimi wszyscy – dzieci, młodzież, dorośli. Pierogi ruskie, z truskawkami, grzybami czy pierogi mięsne. Każde z nich otulone miękkim ciastem… To właśnie w idealnym cieście tkwi sekret tych smacznych, domowych przysmaków. Razem z PizzaPortal.pl, największym serwisem do zamawiania jedzenia online, sprawdź z czym poza…

środa, 23 grudzień 2015 14:23

Makowiec wg przepisu siostry Anastazji

Jest pyszny, nie bardzo słodki, chętnie pochłaniany przez domowników i gości. Przepis jest trochę przeze mnie zmodyfikowany.

środa, 23 grudzień 2015 12:41

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Wiele ziół pomaga na różne dolegliwości – dlatego w niektórych apteczkach domowych jest zawsze kilka własnej roboty specyfików z roślin zielarskich. 

wtorek, 22 grudzień 2015 15:37

Lekko w święta

Smażony karp, barszcz, pierogi z kapustą i grzybami tego nie może zabraknąć na świątecznym stole. W Wigilię Bożego Narodzenia wypada spróbować wszystkich dwunastu potraw. Nie wszystkie jednak muszą być ciężkie dla naszego żołądka.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy