Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish English French German Italian Portuguese Russian Spanish
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


sobota, 21 grudzień 2013 18:47

Niby – racuchy

Pyszne placki na bazie jabłka. Wspaniale smakują na obiad z kompotem lub na podwieczorek, z kubkiem kakao. Można je serować także następnego dnia na zimno, jako przekąskę. 

Choć w święta bożonarodzeniowe ryba jest najważniejsza, to potrawy jej towarzyszące różnią się doborem składników i sposobem ich przyrządzania. Jednak, gdy postawić je na stole – obojętnie w jakim regionie Polski – wszystkie wyglądają apetycznie i kolorowo. Gdy dodać do nich jeszcze szczyptę tradycji i uczucia, na pewno cieszyć będą niepowtarzalnym smakiem i na długo zapadną w pamięć. Tak jest na Roztoczu i Zamojszczyźnie. Mając za sobą lata historii kulinarnej,…

Karp, pieczony w całości - to świąteczne danie rybne. Jaki piękny zapach! jaki cudowny smak.Czy przepis na rybę w całości, wśród innych potraw na stole, z koroną na głowie jest coś warty! Dzięki temu przepisowi zrobisz to sama bez większych nakładów. Karp - tania i łatwa ryba do przygotowania. Będzię jedną z najsmaczniejszych potraw na naszym stole. Karp, pieczony w całości "po królewsku" Królewska korona na głowie pieczonej ryby, królowej…

"Arystokrata" - tzw dietetyków łosoś. Jest to rodzaj łososia przysmaków bogatsze w właściwości odżywcze i korzystne.Przepis "Łosoś" jest idealny pod względem korzyści i gastronomicznej naczynia wypoczynkowego. Oferujemy pieczone ryby nie jest zwykły sposób i pergamin.  Dlaczego pergamin niż zwykle folia? W Norwegii, gdzie łosoś - skarb narodowy, wyjaśnić, że cała sprawa w tłuszczu. Papier do pieczenia i pochłania go bez folii. Norwegowie unikalny "hodowcy". W gospodarstwach rolnych, ryby mogą rosnąć na zamówienie - z bogatym czerwonym…

poniedziałek, 02 wrzesień 2013 00:00

Pigwa dla zdrowia i smaku

Ni to jabłko, ni to gruszka. A potrafi ważyć nawet kilogram. Nic dziwnego, że drzewo, które rodzi takie owoce, jest symbolem płodności. Wygląda smakowicie – duży soczysty owoc aż się prosi, żeby go zerwać i zjeść. I tu niemiła niespodzianka. Ta gruszka jest tak twarda, że trudno w nią wbić zęby. Ale na tym kłopoty z pigwą się nie kończą. Jest mylona z pigwowcem, i to nie tylko przez ogrodników…

poniedziałek, 02 wrzesień 2013 00:00

Doktor czarny bez

Strugano z niego fujarki, ale nie z „muzycznych talentów” słynie. Kora, liść, kwiat i owoc, każde ma dobrą moc – mawiali zielarze.

poniedziałek, 02 wrzesień 2013 00:00

Pasta z cieciorki

Uwielbiam pasty. Zwłaszcza na śniadanie. Zamiast nudnych serków, niewiadomego pochodzenia wędlin, na kanapce taka pasta stanowi pożywne rozpoczęcie dnia. Zwłaszcza jeśli jest z nasion ziaren strączkowych. Pastę, którą dziś proponuję, robi się błyskawicznie… o ile nie wlicza się procesu przygotowania ciecierzycy. Na leniwca, zawsze można kupić puszkę gotowej ciecierzycy w zalewie. ... Więcej - źródło: http://www.werandacountry.pl/lubie-gotowac/przepisy-czytelnikow?task=przepis&id=587

poniedziałek, 02 wrzesień 2013 00:00

Zupa z dyni idealna na jesienne chłody

Jest olbrzymia, pomarańczowa, a przede wszystkim zdrowa. Jak się okazuje dynia nie służy tylko do zamieniania jej w karocę dla kopciuszka. Idealnie sprawdza się w gotowaniu. A najlepiej smakuje w postaci pysznej, rozgrzewającej i pożywnej zupy. Na początek trzeba coś wyjaśnić – dynia tak naprawdę nie jest warzywem ale… owocem. Dobroczynne właściwości dyni znane są od wielu lat i jeśli nauczymy się ją smakowicie przyrządzać w kuchni przyniesie nam nieocenione…

środa, 21 sierpień 2013 00:00

Owoce grzechu warte

Za poznanie smaku jabłka zapłaciliśmy wygnaniem z raju. Możemy jednak do tej krainy szczęśliwości powracać każdej jesieni, jedząc tyle dojrzewających owoców, ile się da – na surowo i w ciastach. I znów mamy niebo… w gębie! ... Więcej - źródło: http://www.werandacountry.pl/component/content/article/15380

wtorek, 20 sierpień 2013 10:35

Dżem aroniowo-pigwowcowy

Na plantacjach, w ogrodach dojrzały już owoce aronii. Czas więc zapełnić domowe spiżarnie przetworami z tych niezwykle zdrowych owoców. Wśród moich dżemów to niekwestionowany lider. Doskonale nadaje się do wypieku ciast, ciasteczek i pączków. Świetnie komponuje się z białym serem, stając się niezbędnym składnikiem na śniadaniowym stole. Jego dodatek do kisielu czy budyniu sprawia, że deser ma wykwintny, niebywały smak. Znakomicie sprawdza się także w roli przystawki do mięsa –…

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy