Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish English French German Italian Portuguese Russian Spanish
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


czwartek, 25 wrzesień 2014 10:05

Obiad w prawie 10 min

Nieraz zwyczajnie nie mamy czasu albo ochoty na sporządzenie porządnego obiadu. Bywa też, że zaglądając do lodówki stwierdzamy, że zapomnieliśmy o tym czy tamtym i z posiłku nici. A jeść się chce i na dodatek przydałoby się coś ciepłego. Wtedy wystarczy trochę kreatywności i niemożliwe stanie się możliwe. Sami też się zdziwimy, że prawie z niczego możemy przyrządzić coś fajnego nie poświęcając temu zbyt dużo czasu. Ostatnio mając taką sytuację,…

środa, 10 wrzesień 2014 17:07

Uniwersalny sos grzybowy

Doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju kasz, ryżu, ziemniaków (gotowanych, pieczonych), grubych makaronów, klusek, smażuchy. Sprawdzi się także jako farsz (po zagęszczeniu go odrobiną mąki lub bułki tartej) do pierogów, pasztecików, naleśników i ziemniaków w mundurkach. 

poniedziałek, 08 wrzesień 2014 10:56

Grzyby

Grzybobranie - któż z nas nie lubi chodzić po lesie i zbierać grzybów, a potem je suszyć, marynować, solić? Potem, w ciągu roku nie ma nic lepszego niż zupa grzybowa przyrządzona z własnoręcznie nazbieranych borowików, podgrzybków czy maślaków, tak samo jak pierogi z ich farszem. W tym roku wyjątkowo obrodziły borowiki. I tak przy okazji - czy może ktoś z grzybiarzy wie, czy jadalny jest grzyb rosnący w symbiozie z…

sobota, 06 wrzesień 2014 14:59

Leczo z grzybami

Świetna jednogarnkowa potrawa. Nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację.

środa, 03 wrzesień 2014 00:00

Zawijasy z kurczakiem

Chcesz aby drugie śniadanie Twoje dziecka w szkole było pożywne? - zrób mu zawijasy z kurczakiem. Dołóż do tego jabłko i zielone kulki winogrona.

środa, 27 sierpień 2014 10:27

Pomidory w marynacie

Przepis Olgi Kozlovej – Rosja Przygotowanie Zebrać całe pomidory dojrzałe, czerwone, opłukać w zimnej wodzie i umieścić w słoikach 3-litrowych. Pomidory następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut. Po tym wylać wodę, ponownie zalać pomidory wrzącą wodą i odstawić na 5 minut i wylać wodę. Pomidory zalać gorącą salamuri - przygotowanie: dwa litry przegotowanej wody, dodać 2 łyżki soli, trochę umytego koperku, przemytych kilka liści wiśni i porzeczki. W…

czwartek, 31 lipiec 2014 13:19

Puszysty placek jabłkowo - śliwkowy

Czyli sezonowe ciasto z owocami, które smakuje zawsze i wszystkim. Obłożone owocami może być słodkim dodatkiem podczas rodzinnego spotkania lub pogaduch przy kawie. Przygotowanie ciasta latem jest wyjątkowo łatwe. Śliwki, jabłka, maliny aż się proszą, żeby upiec z nimi jakiś pyszny placek. Może być drożdżowy, kruchy albo ucierany. Do wszystkich idealnie pasują owoce. A ich dobór należy do naszej inwencji i upodobań smakowych. Składniki na 10 porcji – brytfanka o…

niedziela, 27 lipiec 2014 13:15

Żurek - smaczna i pożywna zupa

Ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest zupa. Dlatego warto się postarać o to, aby była pożywna, smaczna i zdrowa. Zawsze w tej roli sprawdza się żurek. Jest dosyć prosty w wykonaniu, może być przygotowany w różnych odmianach przez zastosowanie rozmaitych dodatków. Może być w wersji z kiełbasą, z jakiem lub z ziemniakami. Wspaniale jest, gdy bazą zupy jest wywar z włoszczyzny, ale gdy go nie ma, to równie dobrze może…

sobota, 19 lipiec 2014 16:17

Kotlety prawie z niczego

Ciepły i smakowity obiad lub obiadokolacja na letnie dni. Proponowana potrawa nadaje się znakomicie, gdy w lodówce brak jest mięsa lub ryby na sporządzenie pożywnego posiłku. Przygotowanie dania nie wymaga dużo czasu ani umiejętności kucharskich. Kotlety z sera białego są dość oszczędną wersją kotletów mielonych, jednak sos z jabłek i koncentratu pomidorowego przekształca tę skromną potrawę w prawdziwy przysmak. Jako przystawkę można podać ziemniaki z wody albo ciemny chleb z…

środa, 23 kwiecień 2014 17:16

Truskawki pełne pestycydów

Wiosna pełną parą. Wokół wszystko kwitnie, pachnie, krajobraz z szarego zamienia się w kolorowy pejzaż. Wreszcie. Nie tylko w przyrodzie widać zmiany, nasze organizmy też chcą coś nowego. Pragniemy urozmaicenia w naszym jadłospisie po zimowym, dość monotonnym i co tu ukrywać, nie należącym do lekkich menu. Na naszych stołach widać więc też zmiany – bardziej kolorowe. Z chęcią sięgamy po nowalijki, zieleninę. Pożywienie wzbogacamy świeżymi owocami – głównie truskawkami, które…

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy