Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish English French German Italian Portuguese Russian Spanish
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Kiedy słupki rtęci sięgają 30 st. C nie mamy apetytu na tłuste, ciężkie potrawy. Zatem co jeść gdy żar leje się z nieba? Chłodnik – oto strzał w dziesiątkę! O tej porze roku smakuje najlepiej. Wiadomość prasowa - więcej: www.przepisy.pl

poniedziałek, 17 czerwiec 2013 09:16

Pierś z kieszonką na termogenezę poposiłkową

Pierś z kieszonką na termogenezę poposiłkową Szybkie i nieskomplikowane danie na obiad lub kolację. Za sprawą zwiększonej ilości białka zadziała jak iskra na szybszą przemianę materii.

Miód. Zawsze sięgamy po niego, gdy jesteśmy przeziębieni, osłabieni. Nikogo nie trzeba też przekonywać, co do jego właściwości dietetycznych i kosmetycznych. Jednak produktem pszczelim o zaskakująco wartościowym działaniu na organizm człowieka jest także pyłek kwiatowy. Jak napisał w broszurze „Skarby z ula” Andrzej Niedźwiedzki, pyłek kwiatowy (obnóża): „Jest to prawdziwy rezerwuar witamin i aminokwasów, tzw. bomba białkowo-witaminowa, a co najważniejsze, pyłek to w pełni naturalny produkt, a jak stwierdzono, naturalne…

środa, 20 luty 2013 21:20

Bretońska dla jaroszy

Fasola traktowana jest trochę przez nas po macoszemu. Nieczęsto gości na naszych stołach, nie tylko w domach, ale i w restauracjach. A szkoda, bo potrawy z nią w roli głównej mogą być naprawdę wyśmienite. Dziwnym trafem o tej roślinie strączkowej przypominamy sobie, gdy brakuje nam do pierwszego i zimą, kiedy lubimy jeść ciężkie, tłuste potrawy – zastępuje z powodzeniem mięso. Po jej zjedzeniu jesteśmy syci przez długie godziny. Poza tym…

środa, 02 styczeń 2013 20:53

Ajurwedyjski deser

Zgodnie z tym, co można przeczytać na portalu ulicaekologiczna.pl: „Jedzenie to nic innego jak zmysłowa przyjemność. 

środa, 12 grudzień 2012 00:00

Uniwersalne paszteciki Poli Neis

Zawsze się udają, smakują na ciepło i na zimno, jako danie główne (przepis poniżej) i jako dodatek do zup, są wyśmienite także w wersji na słodko. Możemy nimi zachwycić i zaskoczyć każdego!

wtorek, 11 grudzień 2012 12:10

Bochny Karola

Duże, pulchne, pachnące, smaczne – nikt się im nie oprze. Bułki w wykonaniu mojego syna są po prostu wyśmienite. Można je posypywać, tak jak na zdjęciu kminkiem, ale też innymi nasionami, ziarnami.

wtorek, 11 grudzień 2012 00:00

Królewski kisiel Poli Neis

Smakuje i syci - zarówno zdrowych, jak i chorych. Można wymyślać różne "wariacje" na jego temat. Będą nam wdzięczni za taki podwieczorek na pewno dzieci.

poniedziałek, 10 grudzień 2012 00:00

Sałatka pływaka

Zdrowa, łatwa, smaczna. Wzmacniająca mięśnie. Świetna w utrzymaniu linii i jędrnej skóry.

poniedziałek, 10 grudzień 2012 00:00

Kania zamiast schabowego

Doskonała i sycąca. W smaku nie ustępuje mięsnemu kotletowi.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy