Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Ponad 200 wyrobów spożywczych wzięło udział w audycie żywności zorganizowanym 28 października br. w ramach Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Wśród nich znalazły się m.in. pieczywo, wędliny, słodycze, nabiał, dania gotowe, przekąski i napoje. Każdy produkt został indywidualnie sprawdzony, po czym otrzymał od członków Loży Ekspertów noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Artykuły spożywcze z wysokimi notami zdobędą godło promocyjne „Doceń polskie”. Trwa liczenie punktów przyznanych przez…

niedziela, 25 październik 2015 20:29

Niemieckie kiełbaski curry

Herta Heuwer była pierwszą osobą, która w 1949 w Charlottenburgu podała pieczoną kiełbaskę polaną specjalnie przyrządzonym sosem, a to wszystko posypane curry. Dziś kiełbaska curry (Currywurst) należy do klasycznych dań Berlina – jeśli jej nie próbowaliście, to znaczy, że nie poznaliście prawdziwego oblicza miasta. Klasycznie podaje się ją na papierowym talerzyku z bułką lub frytkami, co pasuje do szybkiego tempa miejskiego życia. 

środa, 21 październik 2015 14:34

Jak zrobić pyszny deser lodowy?

Najważniejszą rzeczą w tworzeniu deserów lodowych jest odpowiedni dobór smaków. Lody waniliowe doskonale połączą się z karmelowymi czy sorbetem z czarnej porzeczki. Czekoladowe pasują np. do sorbetu malinowego. 

Wzrost akcyzy o ponad 400 proc. i podwojenie ceny butelki w sklepie. Takie konsekwencje może mieć zmiana kwalifikacji wyrobów spirytusowych, do których przychyla się resort finansów. Krajowa branża winiarska podkreśla, że małe firmy mogą przez to zniknąć z rynku, a duże – zamiast z krajowych owoców zaczną produkować z importowanych.

Okrągłe patelnie z niskimi ściankami i płaskim dnem najlepiej nadają do smażenia naleśników, kotletów czy placków ziemniaczanych. Z kolei głębokie modele doskonale sprawdzą się podczas przygotowywania chińskich potraw i duszenia mięs, bo wysoki rant skutecznie zapobiega wysypywaniu się produktów podczas mieszania. Do smażenia delikatnych produktów kucharze polecają natomiast patelnie typu wok. 

poniedziałek, 12 październik 2015 12:15

Niemieckie wino

W 13. winnych regionach w Niemczech, od Łaby i Saale-Unstrut w północno-wschodniej części kraju aż do Jeziora Bodeńskiego na południu dominuje tradycyjna kultura wina. Tu uprawia się „typowo niemieckie“ trunki jak Riesling, Müller-Thurgau czy Spätburgunder. Numerem 1 jest kraj związkowy Nadrenia-Palatynat, w skład którego wchodzi aż 6 winnych regionów. Największym wydarzeniem podczas corocznego Festiwalu Wina jest wybór Królowej Wina.

W ciągu dekady sprzedaż wina w Polsce wzrosła o 56 procent. Polacy z roku na rok piją coraz więcej tego trunku. Rocznie na głowę wypada już ok. 7 litrów, z czego połowa to wina gronowe. Większość importowanych win pochodzi z Europy, w ostatnich latach ważnym dostawcą stały się kraje Półwyspu Iberyjskiego. W 2014 roku z Portugalii sprowadzono blisko 7,5 mln litrów, podczas gdy 10 lat wcześniej było to mniej niż 170 tys. litrów. Trunki z Portugalii chce wypromować…

poniedziałek, 05 październik 2015 10:06

Turyńskie kiełbaski

Pierwsze wzmianki o turyńskiej kiełbasce z rusztu pochodzą z 1404 roku. Jeśli podążycie przez Turyngię śladami Goethego, napotkacie na specjalność regionalnej kuchni, którą tak lubił książę poetów - kiełbaskę z mięsa wieprzowego z majerankiem, kminkiem i czosnkiem, pieczoną wyłącznie na grillu na węglu drzewnym. Dziś, każdy turyński masarz ma swój własny, pilnie strzeżony przepis na kiełbaskę. 

piątek, 02 październik 2015 10:04

Miej olej w głowie i sięgaj po... olej

Tłuszcz nie jest tylko nośnikiem smaku; jest dla naszego organizmu po prostu niezbędny, gdyż wspomaga przyswajanie witamin. „Zdrowe” tłuszcze powinny być obecne w diecie każdego człowieka, ponieważ ich niedobór jest równie szkodliwy, co nadmiar „złych” tłuszczów. Polscy producenci oferują szereg olejów, które nie tylko wzbogacają smak potraw, ale przede wszystkim - mają wiele cennych właściwości. Najwyższy czas je odkryć! Przedstawiciele firm z branży olejarskiej dzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem…

wtorek, 29 wrzesień 2015 12:09

O małej czarnej słów kilka

Gdy rozpoczynamy dzień od ulubionej kawy, stajemy się częścią wielomilionowej społeczności. Ów popularny napój charakteryzuje się połączeniem niesamowitego smaku i aromatu, któremu uległa już niejedna osoba. Czym zatem jest kawa? Otóż, samo słowo „kawa” pochodzi od arabskiego słowa „kahwe”, które znaczy „wino, napój roślinny”. Natomiast do większości języków europejskich przeniknęło przez tureckie słowo „kahve” oraz powstałą od niego włoską nazwę „caffe”. Sporządzona jest z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych…

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy