Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


PIERNIKI mojej Babci najlepsze na świecie 

niedziela, 20 listopad 2022 13:23

Tradycyjne pierogi we współczesnych realiach

Dawniej/dziś - Pierogi   

Przepis babci na Sernik Ambasador. Jak zrobić pyszny sernik z brzoskwiniami na kruchym spodzie  

wtorek, 22 luty 2022 12:49

Blok kakaowy

Ach, te słodkości! Cóż bez nich warte byłoby życie? Ich asortyment jest ogromny, ale trudno wybrać te wartościowe - bez ulepszaczy i niezdrowych dodatków. Dlatego warto jest zrobić coś słodkiego samemu i od czasu do czasu delektować się kąskiem czegoś dobrego. 

piątek, 11 luty 2022 15:18

Biszkopciki

Wykonanie tych delikatnych ciasteczek jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Można je przechowywać w szklanym lub blaszanym pojemniku przez dłuższy czas. Biszkopciki można także wykorzystać jako spód np. sernika. Ten przepis dedykuję Lusi w dniu jej urodzin. - PN

19 stycznia Prezydent RP podpisał Ustawę z 15 grudnia 2021 r. o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia prowadzenia przez rolników rolniczego handlu detalicznego.

Zgodnie z czeską tradycją, na świątecznym stole powinno się znaleźć siedem rodzajów ciasteczek. Jedne gospodynie przestrzegają tego zwyczaju, inne pieką kilka ulubionych smaków, a niektóre szykują nawet dwadzieścia różnych gatunków ciasteczek. 

piątek, 26 listopad 2021 11:38

Jaglany sernik na Dzień Ciasta

26 listopada obchodzone jest międzynarodowe święto - Dzień Ciasta. Wypada je celebrować kawałkiem dobrego wypieku, przy czym wcale nie musi być to ciasto tradycyjne. Osoby unikające glutenu i te na diecie wegańskiej z pewnością ucieszy wiadomość, że świetną bazą do ciast są kasze, zwłaszcza kasza jaglana. Poniżej przepis na pyszny, lekki i prosty w przygotowaniu jaglany sernik.  

Pierwotnie miała nazywać się Kofocola. W 2001 roku wystartowała kampania reklamowa  pod hasłem „Jeśli ją kochasz, nie zastanawiaj się”, które podbiło serca nie tylko zakochanych. Krótko mówiąc Kofola: cudowna, gazowana i na wskroś czeska. Oprócz Kofoli, do popularnych czeskich napojów należy między innymi Vinea i Ondráškovka. 

środa, 10 luty 2021 13:47

Pizza dla witarian i po arabsku

Wczoraj obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Nic dziwnego, skoro lubią ją wszyscy bez wyjątku, włącznie z bardzo wybrednymi dzieciakami. Poniżej dwa przepisy: na pizzę dla witarian i pizzę po arabsku.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool