Minigalaretki przezroczyste ze świeżymi owocami
Organizując przyjęcie z okazji Dnia Dziecka nie możemy zapomnieć o pysznych deserach, za którymi dzieciaki wręcz przepadają! Wybierając Galaretkę przezroczystą WINIARY podbijesz serca najmłodszych nie tylko zaskakującym wyglądem deseru, ale także jej winogronowym smakiem. Polecamy przygotować minigalaretki przezroczyste ze świeżymi owocami. Niesamowity efekt gwarantowany!
Składniki:
Galaretka przezroczysta o smaku winogronowym WINIARY (1 opakowanie)
Truskawki (10 szt.)
Maliny (100 g)
Borówki amerykańskie (100 g)
Woda (0,5 l)
Przygotowanie:
Galaretkę Przezroczystą rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody i odstawiamy do przestudzenia. Połowę umytych i osuszonych owoców układamy w foremkach, zalewamy połową galaretki i odstawiamy do stężenia. Resztę galaretki pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Gdy galaretka w lodówce lekko stężeje, dokładamy resztę owoców i zalewamy pozostałą połową galaretki, a następnie ponownie wkładamy do lodówki. Przed podaniem wstawiamy foremki na kilka sekund do naczynia z gorącą wodą – gdy galaretki zaczną odchodzić od brzegów, odwracamy foremki i wyjmujemy galaretki na talerz. Gotowe!
Słodka chwila!
Proponujemy także przygotowanie ciasta kokosowego bez pieczenia. Ten słodki, prosty i szybki w wykonaniu deser najlepiej smakuje schłodzony, a dzieci z pewnością nie będą mogły się oprzeć pokusie zjedzenia więcej niż jednego kawałka.
Składniki:
Budyń do ciast i kremów o smaku śmietankowym WINIARY
Krakersy (3 opakowania)
Masło (kostka)
Cukier (szklanka)
Mleko (1 litr)
Wiórki kokosowe (300 g)
Mąka tortowa (5 łyżek)
Cukier wanilinowy WINIARY
Przygotowanie:
Przygotowania zaczynamy od zagotowania 2 szklanek mleka z cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałe mleko mieszamy z budyniem i mąką tortową, by uzyskać jednolitą masę, a następnie powoli, by nie powstały grudki, wlewamy do mleka zagotowanego z cukrem, mieszamy i zagotowujemy jak budyń. Po ostudzeniu masy dodajemy masło i 250 g wiórków – całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. Następnie układamy pojedyncze warstwy krakersów w blasze na papierze pergaminowym, każdą przekładając masą tak, aby masa kończyła przekładanie. Całość posypujemy pozostałymi wiórkami. Ciasto kokosowe bez pieczenia najlepiej będzie smakować po włożeniu do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Po więcej propozycji na pyszne przekąski dla dzieci i zaskakujące desery zapraszamy na www.winiary.pl
##
WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysł na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011, 2012 oraz 2015 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.
Tekst: Klaudia Komsta / Garden of Words