Jabłka z żurawiną pod kruszonką
Czas przygotowania: 35 minut
NA 4 PORCJE POTRZEBUJESZ:
- 4 jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- ½ łyżeczki cynamonu
Kruszonka:
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 70 g zimnego masła
- Garść płatków kukurydzianych Lubella Corn Flakes
DO DZIEŁA!
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Dodajemy suszoną żurawinę, cukier, mąkę, cynamon i mieszamy dokładnie.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę i cukier przeznaczony na kruszonkę, dodajemy pokrojone w kawałeczki zimne masło i rozcieramy palcami, aż całość zacznie przypominać mokry piasek. Dodajemy płatki Lubella Corn Flakes i mieszamy delikatnie, aby nie połamać płatków.
W naczyniach żaroodpornych umieszczamy przygotowane jabłka z żurawiną – do połowy wysokości naczynia – dopełniamy kruszonką do pełna. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 25 minut. Podajemy na ciepło.
W linii płatków familijnych Lubella Corn Flakes do wyboru mamy także: Lubella Corn Flakes Kakao i Miód oraz Lubella Corn Flakes Pełne Ziarno.
***
Lubella to znany i ceniony producent wyrobów zbożowych m.in.: makaronów, mąk, kasz, paluszków i płatków śniadaniowych. Marka posiada ponad 130-letnie doświadczenie w zakresie przetwórstwa zbóż, umiejętnie łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami. Do produkcji firma używa tylko surowców najwyższej jakości, dostarczanych przez najlepszych i sprawdzonych dostawców. Wszystko po to, aby wypełnić najwyższe standardy na każdym etapie powstawania produktów i w efekcie dostarczyć na rynek wyroby o stałej, gwarantowanej jakości.
Tekst: Anna Dziemidowicz / Michael Bridge Communication