Z wytwarzania serów słynie głównie Francja czy Szwajcaria, ale Polska również może pochwalić się produkcją wysokiej jakości wyrobów serowarskich. Ideą marki Skarby Serowara jest tworzenie wspaniałych serów długodojrzewających, które swoją jakością i smakiem dorównywałyby produktom serowarskim ze Szwajcarii, Holandii czy Francji. Marka od lat zajmuje się produkcją trzech unikatowych serów: Szafira, Rubina i Bursztyna.
Flagowym produktem jest ten ostatni – ser Bursztyn z naturalnymi kryształkami białka, które powstają podczas 6-miesięcznego leżakowania. Ten wyjątkowy ser od dawna zachwyca nawet najbardziej wysublimowane gusta kulinarne. Na szczególną uwagę zasługuje jego niespotykany, lekko pikantny smak, który jest wynikiem długiego dojrzewania w starannie wyselekcjonowanych warunkach.
Odpowiednio skomponowana pasta, którą każdy krąg sera Bursztyn jest regularnie masowany, nie tylko zapewnia cyrkulację wody w serze bez jej utraty, ale także sprawia, że ser pokrywa się charakterystyczną, czarną skórką. Sylwia Ładyga, ambasadorka Skarbów Serowara mówi, że ser to idealny składnik wielu dań: nie ważne, czy do przygotowania mamy rodzinne śniadanie, czy wystawną kolację dla przyjaciół – ser zawsze sprawdza się doskonale, zarówno jako składnik główny, jak i jako dodatek do sałatek, mięs czy pieczywa.
MEATBALLSY Z INDYKA ZAPIEKANE Z SEREM
SKŁADNIKI:
- mięso z indyka ( świeżo zmielone ) - 500 g
- ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara - 250 g
- biała cebula - 1 szt * czosnek - 2 ząbki * bułka kajzerka - 1 szt ( + mleko do namoczenia )
- duże jajko - 1 szt
- sól, pieprz, cząber
- świeży koperek
- świeża chili
- mąka pszenna do obtoczenia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko.
Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.
Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej).
Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut.
Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut.
Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera.
Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160C
Podajemy gorące!
Wiadomość (i fot.): Michał Rubaj - Synertime