Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

poniedziałek, 26 czerwiec 2017 12:24

Strefa Czytelnika: Meatballs'y z indyka zapiekane z serem

Meatballs'y z indyka zapiekane z serem. Meatballs'y z indyka zapiekane z serem. Synertime

Ser to najlepszy sposób na wykorzystanie wszystkich walorów mleka i jego wartości odżywczych. Ten szlachetny produkt powstaje poprzez wytrącane z mleka tłuszczu i białka w postaci skrzepu, który potem poddawany jest dalszej obróbce. W kotle serowarskim dodaje się do mleka wyselekcjonowany szczep serowarski, którego rodzaj jest strzeżoną tajemnicą każdego serowara. Następnie produkt jest formowany i poddawany wysoleniu.To właśnie solanka nadaje smak – im starsza tym lepsza.

Bursztyn krąg SkarbySerowara

Z wytwarzania serów słynie głównie Francja czy Szwajcaria, ale Polska również może pochwalić się produkcją wysokiej jakości wyrobów serowarskich. Ideą marki Skarby Serowara jest tworzenie wspaniałych serów długodojrzewających, które swoją jakością i smakiem dorównywałyby produktom serowarskim ze Szwajcarii, Holandii czy Francji. Marka od lat zajmuje się produkcją trzech unikatowych serów: Szafira, Rubina i Bursztyna.
Flagowym produktem jest ten ostatni – ser Bursztyn z naturalnymi kryształkami białka, które powstają podczas 6-miesięcznego leżakowania. Ten wyjątkowy ser od dawna zachwyca nawet najbardziej wysublimowane gusta kulinarne. Na szczególną uwagę zasługuje jego niespotykany, lekko pikantny smak, który jest wynikiem długiego dojrzewania w starannie wyselekcjonowanych warunkach.
Odpowiednio skomponowana pasta, którą każdy krąg sera Bursztyn jest regularnie masowany, nie tylko zapewnia cyrkulację wody w serze bez jej utraty, ale także sprawia, że ser pokrywa się charakterystyczną, czarną skórką. Sylwia Ładyga, ambasadorka Skarbów Serowara mówi, że ser to idealny składnik wielu dań: nie ważne, czy do przygotowania mamy rodzinne śniadanie, czy wystawną kolację dla przyjaciół – ser zawsze sprawdza się doskonale, zarówno jako składnik główny, jak i jako dodatek do sałatek, mięs czy pieczywa. 

MEATBALLSY Z INDYKA ZAPIEKANE Z SEREM

SKŁADNIKI:

  • mięso z indyka ( świeżo zmielone ) - 500 g
  • ser żółty BURSZTYN Skarby Serowara - 250 g
  • biała cebula - 1 szt * czosnek - 2 ząbki * bułka kajzerka - 1 szt  ( + mleko do namoczenia )
  • duże jajko - 1 szt
  • sól, pieprz, cząber
  • świeży koperek
  • świeża chili
  • mąka pszenna do obtoczenia

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko.

Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.

Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej).

Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chłodzenia na ok. 10 minut.

Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut.

Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera.

Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160C

Podajemy gorące!

 

Wiadomość (i fot.): Michał Rubaj - Synertime

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool