Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

środa, 12 kwiecień 2017 10:56

Strefa Czytelnika: Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem

Zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem. Zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem. Michael Bridge Communication

Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pyszną zapiekankę, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu.

Kucharz podpowiada też jak najlepiej gotować jajka, żeby zawsze miały żółtka o idealnej barwie i wyjątkową, kremową konsystencję. – Aby uzsykać taki efekt, jajka  należy najpierw włożyć do rondelka, tak by mieściły się w jednej warstwie i zalać zimną wodą, by zakryła je na wysokość 3 cm. Potem zagotować, a następnie przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą. W ten sposób będą za każdym razem idealne – wyjątkowo żółte i kremowe.

Michal Magiel Myszkiewicz ekspert kulinarny marki Lubella

Czas przygotowania: 60 minut 

POTRZEBUJESZ:

• Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie

• mąka 30g

• masło 30g

• mleko 500ml

• chrzan Krakus 4 łyżki

• biała kiełbasa parzona 400g

• cebula drobno posiekana 1 sztuka

• zielony groszek 150g

• jajka ugotowane na twardo 4 sztuki

• twarda, żółta mozzarella lub ser gouda 150g

• koperek do dekoracji

• sól i pieprz do smaku

DO DZIEŁA!

1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.

2. W międzyczasie…

Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia.

3. To już prawie meta!

Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 200 st. C.

Brawo! Oto Twoja wyjątkowa, wielkanocna potrawa! Smacznego dla całej Twojej rodziny!  

***

Michał „Magiel” Myszkiewicz - ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

***

O marce Lubella

Lubella to znany i ceniony producent wyrobów zbożowych m.in.: makaronów, mąk, kasz, paluszków i płatków śniadaniowych. Marka posiada ponad 130-letnie doświadczenie w zakresie przetwórstwa zbóż, umiejętnie łącząc tradycję z nowoczesnymi technologiami. Do produkcji firma używa tylko surowców najwyższej jakości, dostarczanych przez najlepszych i sprawdzonych dostawców. Wszystko po to, aby wypełnić najwyższe standardy na każdym etapie powstawania produktów i w efekcie dostarczyć na rynek wyroby o stałej, gwarantowanej jakości.

Tekst: Michael Bridge Communication

Przeczytaj także:

Strefa Czytelnika: Zapiekanka bakłażanowa - pomysł na rodzinne danie

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool