W tym też przypadku smak splótł się z ciekawym opisem umieszczonym na gablocie. Wynika z niego, że chleb orkiszowy wypiekany jest ze starej odmiany pszenicy. I dalej: „Ziarno orkisz ma duże właściwości zdrowotne. Wzmacnia odporność, usuwa toksyny, pomaga przy zmęczeniu i spadku energii. Ma też właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne. Obniża poziom cholesterolu, zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowania na insulinę, wzmacnia narządy zmysłów, spowalnia procesy starzenia się organizmu. Pomaga przy problemach z sercem i układem krążenia oraz wzmożonej podatności na infekcje w chorobach wątroby i nerek. Działa rozgrzewająco, więc wspomaga krążenie. Dzięki zawartości podstawowych aminokwasów (1. Tauryna: sercowo-naczyniowy, 2. Arginina: odpornościowy, 3. Glutamina: odmładzający) jest wysokowartościowy, co powoduje prawidłowe trawienie”.
Wg mnie taka informacja to dobry pomysł, aby promować tradycyjne smaki i zachęcać do zdrowego odżywiania. Do pełni szczęścia brakowało mi tylko przepisu na domowy wypiek. Ale to już chyba byłoby za dużo, tym bardziej w… piekarni :)
Przeczytaj także:
- Tak z zewnątrz wygląda Muzeum Dawnych Rzemiosł w Żarkach. Dla mnie rewelacja!
- Rozbudowana i wyremontowana synagoga w Żarkach, obecnie dom kultury