Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

czwartek, 04 maj 2017 17:42

Nowa ścieżka turystyczna, czyli "Jak smakuje Szydłowiec"

Ratusz w Szydłowcu. Ratusz w Szydłowcu.

Od niedawna turyści zwiedzający Szydłowiec, mogą je poznawać nie tylko od strony zabytków i historii. Nowa ścieżka turystyczna prowadzi bowiem przez miejsca, gdzie można poznać atrakcje tradycyjnej kuchni szydłowieckiej, które z pewnością dostarczą miłych wrażeń i zachęcą do regularnego odwiedzania miasta. Szlak "Jak smakuje Szydłowiec" jest częścią projektu "Turystyczny Szydłowiec - zintegrowane wykorzystanie lokalnych atutów i możliwości dla zwiększenia ruchu turystycznego w mieście i gminie w latach 2017 - 2019".

potrawy300

Program opracował powołany przez Burmistrza Szydłowca Artura Ludwa Zespół ds. rozwoju turystyki w gminie Szydłowiec.

Na szlaku "Jak smakuje Szydłowiec" znalazło się dziewięć punktów gastronomicznych, z których każdy zaoferował co najmniej jedną potrawę, danie lub produkt należący do starej szydłowieckiej tradycji kulinarnej. Nie są to potrawy, które można znaleźć w większości restauracji, zajazdów i fast foodów. Ich smak przywołuje raczej odchodzącą w zapomnienie kuchnię naszych babć, na której wyrosło i którą pamięta wiele pokoleń mieszkańców Ziemi Szydłowieckiej.

A więc nie tylko wszechobecny w prawie całej Polsce żurek z jajkiem i wigilijny barszcz z uszkami, ale także tradycyjny barszcz z ziemniakami i tzw. spyrką, zalewajka, porka, racuchy, pierogi, popularne na stołach naszych rodziców i dziadków "trepy", zwane gdzie indziej kartaczami albo zeppelinami. Także domowe naleśniki, ciasteczka, desery. Przypominamy również potrawy należące do obecnej w naszym mieście przez setki lat kuchni żydowskiej - szabasowy kugiel, lekach - tradycyjne żydowskie ciasto na miodzie, pstrąg po żydowsku czy karp w śmietanie "a'la Cuper".

Pomysł szlaku polega na tym, że turysta - konsument zamawiający takie danie w konkretnej restauracji, otrzymuje tam informację o innych lokalach, w których może spróbować nie mniej atrakcyjnych, innych tradycyjnych potraw. Może więc wybierać zgodnie ze swoimi upodobaniami kulinarnymi i poznawać nasze miasto poprzez jego stare tradycje kulinarne.

Do programu przystąpiły: restauracja i motel "Ballaton" w Chustkach, restauracja "Lodownia", zajazd "Świerczek""Piwnica Szydłowiecka", herbaciarnia "Faktoria", restauracja i hotel "Primagor", restauracja i hotel "Iguś", restauracja "Zamek" i cukiernia "Proczka". Oprócz tego turysta otrzyma w każdej restauracji informację o najważniejszych zabytkowych miejscach w Szydłowcu i możliwości skontaktowania się z Miejską Informacją Turystyczną czy Wydziałem Informacji i Promocji Urzędu Miejskiego.

Dodatkowe informacje

  • Wiadomość prasowa: (i fot. potrawy) UM w Szydłowcu

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool