Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 12.01.2018r.

Gryczana, jaglana, jęczmienna…

Gryczana, jaglana, jęczmienna… Autor: Michael Bridge Communication

Ten wybór chwali ekspert akcji „Zboże smakuje i inspiruje”, dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. – Dobrze, że Polacy doceniają kasze. Znakomicie komponują się z innymi produktami spożywczymi, a wprowadzając je do jadłospisu urozmaicimy i wzbogacimygow ciekawy sposób, ponieważ każda z nich posiada inne walory smakowe.

I dodaje – kasze to bardzo wartościowy element codziennej diety i źródło cennych składników odżywczych. Fakt, że osłonka ziarna nie jest usuwana podczas procesu ich przetwarzania powoduje, że mają one większą zawartość witamin z grupy B oraz składników mineralnych: potasu, magnezu, żelaza, manganu czy cynku. 

smoothie2

 Kasza jaglana z mlekiem, owocami i orzechami. Fot.: Michael Bridge Communication

Kasze - wartościowy składnik codziennej diety

W zależności od wybranego rodzaju kaszy dostarczymy do organizmu wielu cennych, zawartych w niej substancji. Na przykład kasza gryczana została uznana za produkt wartościowy pod względem odżywczym, ze względu na zawartość białka, polifenoli i substancji mineralnych.Jej 100g zapewni nam m. in.porcję fosforu, niezbędnego do utrzymania zdrowych kości i zębów, a także manganu. Istnieją też doniesienia o właściwościach przeciwutleniających gryki, w związku z zawartą w tym ziarnie rutyną i kwercetyną. Po kaszę jaglaną warto sięgnąć po treningu, dostarcza węglowodanów złożonych jak również białka, co korzystnie wpłynie na regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Z kolei kasza jęczmienna ma wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Jedną z jej odmian jest pęczak, którego 100g dostarczy nam m. in. żelaza. Pamiętajmy też, że generalnie kasze to źródło cennego błonnika oraz węglowodanów złożonych o niskim indeksie glikemicznym. Dzięki tym właściwościom chronią nas przed napadami nagłego głodu. Są zatem dobrą propozycją dla tych, którzy chcą szczególnie uważnie zacząć dbać nie tylko o zdrowie, ale też o sylwetkę.

Kasze to typowo polski produkt, który na naszych stołach jestobecny od setek lat. Można wręcz pokusić się o stwierdzenie, że kasze to nasze kulinarne dobro narodowe. Na szczęście Polacy wciąż doceniają ich zalety – przygotowując różne rodzaje kasz na wiele  sposobów i okazji. Należy podkreślić, że warto sięgać po kasze krajowych producentów, którzy oferują wysoką jakość produktu – polskie kasze powstają bowiem z najlepszych ziaren, procesy produkcji są zgodne z zachowaniem wymagań stawianych przez normy prawa, zarówno unijnego, jak i krajowegorekomenduje  Rafał Mładanowicz prezes Krajowej Federacji Producentów Zbóż.

Niewątpliwą zaletą kasz – oprócz dostarczania wartościowych składników odżywczych, jest także fakt, że ich szeroki wybór daje nam wiele możliwości kulinarnych do skomponowania pełnowartościowych posiłków. Stanowią one zarówno znakomity składnik dań głównych – np. jako dodatek do pieczeni, farsz do pierogów czy gołąbków,  świetnie też sprawdzą się w zupach i sałatkach, jak również  w wersji na słodko – np. kasza jaglana z mlekiem, owocami i orzechami to smaczne, pełnowartościowe śniadanie. 

Jedzmy kasze! To znakomity sposób, by nasze menu stało się bardziej urozmaicone, organizm otrzymał wartościowe składniki odżywcze.

 

  • Wiadomość prasowa: Michael Bridge Communication

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy