To fajna alternatywna dla ziemniaków, makaronu czy ryżu. Doskonale smakuje z dodatkiem samego oleju lub w połączeniu z warzywami na parze lub mięsem z grilla.
Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis
To fajna alternatywna dla ziemniaków, makaronu czy ryżu. Doskonale smakuje z dodatkiem samego oleju lub w połączeniu z warzywami na parze lub mięsem z grilla.
- 1 opakowanie soczewicy (zielonej, brązowej lub czarnej)
- 1 dynia
- 3 kostki rosołowe
- olej rzepakowy
- suszony rozmaryn
Soczewicę płuczemy, zalewamy zimną wodą (ok. 1,5 cm nad powierzchnię) i odstawiamy na ok. 40 min. Następnie gotujemy (pod przykryciem) na małym ogniu ok. 30-40 min, aż soczewica zmięknie. Pod koniec gotowania dodajemy kostki rosołowe.
W międzyczasie przygotowujemy dynię. Dynię myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekrawamy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy na ćwiartki, skrapiamy miąższ olejem i wstawiamy do nagrzanego do 175 st. C piekarnika. Pieczemy 15 min. Dynię studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę.
Do salaterki dajemy soczewicę, na wierzchu układamy dynię, skrapiamy olejem i posypujemy rozmarynem.
Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej wyrazista możemy ją polać dipem czosnkowym z majonezem.