Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish English French German Italian Portuguese Russian Spanish
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Zapraszamy do przygotowania dań, w których polskie składniki spotykają się ze wspomnieniami zagranicznych wojaży.

To propozycja, którą można wykorzystać nie tylko przy tak miłych świętach, ale i w ciągu roku, aby sprawić dziadkom przepyszną niespodziankę!

czwartek, 11 styczeń 2018 19:19

Zapiekanka cebulowa

O walorach zdrowotnych i odżywczych cebuli raczej nikogo przekonywać nie trzeba. A jedzenie tego warzywa – szczególnie o tej porze roku, kiedy narażeni jesteśmy na ataki różnych bakterii może okazać się zbawienne dla naszego organizmu. Cebula bowiem m.in. podnosi odporność i ma właściwości bakteriobójcze, a także - co ważne - przygotowana w każdej formie nie traci swoich wartości odżywczych. Zatem zapiekanka z cebuli może być nie tylko zdrowa, ale także…

Sekret dobrego espresso tkwi w dobrej jakości mieszance ziaren, a także w odpowiednim sposobie parzenia. Zdaniem basistów wzorcową kawę powinno się parzyć około 28 sekund, jeżeli przyrządza się ją za krótko, dominującym smakiem jest kwaśny. Taka wersja to espresso ristretto, które jest przygotowywane krócej, żeby podkreślić właśnie kwaskowatą, cierpką nutę

Klasyczny barszcz idealny na wigilijny stół i kaczka, która zachwyci rodzinę w święta, a także rozgrzewająca herbata oraz wyjątkowy makowiec. Laureaci programu „Doceń polskie” dzielą się przepisami na smakołyki idealne na bożonarodzeniowe spotkania.  

Te faszerowane pieczone pomidory zachwycą podniebienia każdego smakosza! Smaczne i zdrowe, ale przede wszystkim proste – idealna przekąska na sylwestrową noc lub karnawałową zabawę. 

poniedziałek, 11 grudzień 2017 14:08

Wigilijne paszteciki z soczewicą

Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Będą idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! 

Nasza kuchnia oferuje wiele interesujących specjałów, które z całą pewnością zasługują na wzmiankę. Trzeba jednak koniecznie wspomnieć o pieczonym drobiu, który był i nadal jest uroczystym daniem przyrządzanym w czeskiuch kuchniach. Stąd też przepis na pieczoną kaczkę z nadzieniem. Według tego samego przepisu można również przygotować pieczonego kurczaka, gęś czy indyka, w zależności od tego, co Państwu bardziej smakuje. Nadzienie do drobiu i mięsa pieczonego składa się z reguły z białej bułki i jajek; czasem dodaje się migdały, kwiat…

piątek, 08 grudzień 2017 15:45

Świąteczne ciasteczka

W czeskim domu na święta Bożego Narodzenia pieczemy wiele rodzajów drobnych ciasteczek.

Jaworzynka to wieś w powiecie cieszyńskim, w województwie śląskim, w gminie Istebna, w Beskidzie Śląskim. Wraz z Koniakowem i Istebną tworzy tzw. Beskidzką Trójwieś. Przy głównej drodze prowadzącej z Istebnej do Jaworzynki znajduje się Muzeum Regionalne „Na Grapie”.   W skład muzeum wchodzi m.in. skansen, składający się z kurnej chaty z 1920 roku. W takiej chacie góralki kiedyś przygotowywały potrawy, również na wigilijny stół. Mieszkanki Jaworzynki, Małgorzata Małyjurek i Katarzyna…

Strona 1 z 34

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy