Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 27.07.2014r.

Żurek - smaczna i pożywna zupa

Żurek z ziemniakami i kiełbasą. Żurek z ziemniakami i kiełbasą.

Ważnym posiłkiem w ciągu dnia jest zupa. Dlatego warto się postarać o to, aby była pożywna, smaczna i zdrowa.

Zawsze w tej roli sprawdza się żurek. Jest dosyć prosty w wykonaniu, może być przygotowany w różnych odmianach  przez zastosowanie rozmaitych dodatków. Może być w wersji  z kiełbasą, z  jakiem lub z ziemniakami. Wspaniale jest, gdy bazą zupy jest wywar z włoszczyzny, ale gdy go nie ma, to równie dobrze może go zastąpić kostka warzywna. W wersji oszczędnej można się obejść  i bez niej. O smaku żurku niewątpliwie decyduje zakwas – najlepiej ten domowy. Jednak w sklepach można kupić  już gotowe koncentraty – też dobre. Składniki na 3,5-litrowy garnek. Czas przygotowania ok. 40 min.

Składniki:

2 l wody (lub wywaru warzywnego)

2 kostki warzywne

500 ml zakwasu lub koncentratu

ok. 60-70 dag ziemniaków

2 cebule

3 ząbki czosnku

3-4 kapelusze suszonych grzybków

ok. 30 dag kiełbasy: białej lub innej – najlepiej nie tłustej

1 łyżka cukru

szczypta soli

2 łyżki maggi

3 łyżki suszonego majeranku  

Przyprawy - po kilka ziarenek: pieprzu czarnego i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 3-4 kapelusze suszonych grzybków

8 łyżek oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Zagotowujemy wodę (lub wywar) z kostkami warzywnymi. Dodajemy przyprawy i wrzucamy do niej pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w pół-plasterki. W  głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, dodajemy cukier i lekko podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej kiełbasę i lekko ją rumienimy. Gdy ziemniaki są ugotowane na półtwardo,  do garnka dodajemy kiełbasę z cebulką i roztarte ze szczyptą soli ząbki czosnku. Wszystko razem zagotowujemy. Wlewamy zakwas (koncentrat), zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę maggi i majerankiem. Krótko gotujemy (ok. 2min). Podajemy na talerzu lub w czarce. Na wierzch zupy można dodać łyżkę gęstego naturalnego jogurtu. 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy