Składniki:
2 l wody (lub wywaru warzywnego)
2 kostki warzywne
500 ml zakwasu lub koncentratu
ok. 60-70 dag ziemniaków
2 cebule
3 ząbki czosnku
3-4 kapelusze suszonych grzybków
ok. 30 dag kiełbasy: białej lub innej – najlepiej nie tłustej
1 łyżka cukru
szczypta soli
2 łyżki maggi
3 łyżki suszonego majeranku
Przyprawy - po kilka ziarenek: pieprzu czarnego i ziela angielskiego, kilka listków laurowych, 3-4 kapelusze suszonych grzybków
8 łyżek oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Zagotowujemy wodę (lub wywar) z kostkami warzywnymi. Dodajemy przyprawy i wrzucamy do niej pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień. Cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy w pół-plasterki. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, dodajemy cukier i lekko podsmażamy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy do niej kiełbasę i lekko ją rumienimy. Gdy ziemniaki są ugotowane na półtwardo, do garnka dodajemy kiełbasę z cebulką i roztarte ze szczyptą soli ząbki czosnku. Wszystko razem zagotowujemy. Wlewamy zakwas (koncentrat), zagotowujemy. Na koniec doprawiamy zupę maggi i majerankiem. Krótko gotujemy (ok. 2min). Podajemy na talerzu lub w czarce. Na wierzch zupy można dodać łyżkę gęstego naturalnego jogurtu.