Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

poniedziałek, 19 styczeń 2015 14:07

Kuchnia Kamedulska – Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach, woj. świętokrzyskie

Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach - Kuchnia Kamedulska. Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach - Kuchnia Kamedulska.

Pokamedulską Pustelnię Złotego Lasu w Rytwianach odwiedziłam jesienią zeszłego roku.

Wizyta była także okazją do poznania kamedulskich smaków. 

Rewitalizacja

Po odrestaurowaniu pustelnia otwarta jest dla każdego (opis miejsca – tutaj:   http://www.polaneis.pl/miejsca/item/1989-pustelnia-zlotego-lasu-niezwykle-miejsce-kolo-rytwian).

Bowiem zamysłem twórców rewitalizacji było, aby to miejsce, obok ośrodka turystycznego pełniło także funkcje terapeutyczne i religijne. Obecnie w pustelni dla pielgrzymów i turystów udostępnione są: muzeum, hotel, restauracja Kuchnia Kamedulska, ośrodek konferencyjny, archiwum i biblioteka oraz ogrody kamedulskie.

Aktywni turyści mogą wypożyczyć rowery, kijki do nordic walking. Jest także minisiłownia i sauna. Przy takim założeniu, jednym z ważniejszych elementów pustelni stała się kuchnia. Mieści się ona, wraz z refektarzem, na parterze budynku, który z innymi budynkami otacza kołnierzem przykościelny plac. Na poddaszu tych budynków są celki i kaplica.

Refektarz  to duże pomieszczenie służące jako jadalnia, charakterystyczne zwłaszcza dla klasztorów średniowiecznych. W refektarzu rytwiańskim znajduje się duży kaflowy piec opalany drewnem oraz autentyczna kamedulska studnia, z której czerpano przed wiekami wodę (zresztą bardzo ładnie wyremontowana i podświetlona).

Coś na słodko i ...

Oficjalnie posiłki dla gości serwowane są o stałych porach:

- śniadanie od 8:30 do 10:00

- obiad 13:00

- kolacja 18:30  w sezonie letnim (17:30 w sezonie zimowym)

Nieprzypadkowo napisałam „oficjalnie”, gdyż do Kuchni Kamedulskiej zawitałam o godzinie 16.30 i też były wydawane obiady. Nie zamówiłam jednak  nic na ciepło, gdyż kilka godzin wcześniej jadłam obiad w restauracji „Pod Zegarem” w niedalekim Staszowie - recenzja: http://polaneis.pl/gastronomia/item/2134-restauracja-pod-zegarem-staszow-woj-swietokrzyskie?highlight=WyJwb2QiLCJ6ZWdhcmVtIiwicG9kIHplZ2FyZW0iXQ==

Skusiłam się jednak na sernik oraz Trójniak Kamedulski (200 ml – 11 zł). I nie żałuję. Sernik okazał się  bowiem puszysty i lekki. Z wierzchu przykryty delikatną bezą, rozpływał się po prostu w ustach. Z kolei Trójniak był trunkiem szybko rozgrzewającym o bardzo przyjemnym smaku. Całe szczęście, że nie zamówiłam go w większej ilości. Bo można kupić np.: garniec 0,25 l za 13 zł, karafkę 0,50 l za 25 zł lub karafkę 0,75 l za 37 zł.

Za śniadanie w formie bufetu trzeba zapłacić 15 zł, za obiad klasztorny 25 zł, a za kolację klasztorną 20 zł. Obiadokolacja klasztorna to wydatek 35 zł.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool