Zamówiłam: Medaliony cielęce z jabłkiem, ziemniakami i sałatą za 35,00 zł
Nie był to jednak tego dnia dobry wybór, gdyż zaserwowane medaliony przypominały bardziej podeszwę niż kruchą, delikatną i soczystą cielęcinę. Zdecydowanie lepsze było pieczone jabłko (jędrne i aromatyczne) oraz sałata z sosem winegret (świeża i lekka). Niezłe były również pieczone w ziołach ziemniaki.
Obsługa młoda, jeszcze mało doświadczona, sympatyczna.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 6,5.
Recenzja z poprzedniej wizyty: 20.09.2014r.
Opis lokalu
Restauracja to trzy sale, w jednej z nich znajduje się wysoki półokrągły kominek.
Wnętrze jest przestronne, oświetlone dużą ilością naturalnego światła. Jego wystrój jest prosty, a zarazem elegancki: lawendowe ściany, stylowe kinkiety i szykowne firany. Takie pomieszanie stylów pałacowego i nowoczesnego, ale przyjemnie ze sobą współgrających.
Całości dopełniają stoliki nakryte ukrochmalonymi białymi obrusami i wrzosowe kompozycje w koszyczkach.
Menu restauracji to typowe dania kuchni polskiej, w tym ryby. Są też wegetariańskie: omlety, makarony, kotlet sojowy. Jedną z propozycji jest, rzadko przeze mnie spotykana w restauracjach, zalewajka (tradycyjna zupa wiejska, której podstawą są pokrojone w kostkę ziemniaki zalane - stąd jej nazwa - czystym żurem z zakwasu chlebowego, popularna w centralnej Polsce, na Kielecczyźnie i w Zagłębiu Dąbrowskim ).
W restauracji serwowane są też dania dnia.
Z deserów można wybrać np. lody, szarlotkę czy banana w miodzie z kulką lodów. Z ciepłych napoi jest m.in. kawa. Ładnie podana, ze spienionym mlekiem i ciasteczkiem – naprawdę pyszna.
Jako skierniewicki specjał polecono mi roladkę z drobiu ze śliwkami (20,00 zł)
Wypełnioną śliwkami i odrobiną sera żółtego roladkę podano pokrojoną w plastry w towarzystwie koszyczka z ciasta ptysiowego przyozdobionego liściem sałaty, natką i koktajlowym pomidorkiem. Mięso było bez panierki, delikatnie opieczone, mięciutkie. Sos. To najdziwniejszy sos, jaki jadłam. Mnóstwo w nim było grubo posiekanych kawałków suszonych śliwek (może ciut za twardych – przydałoby się dłuższe ich moczenie w wodzie) zanurzonych w niewielkiej ilości sosu pieczeniowego. Bardzo oryginalna i smaczna kompozycja.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 7,6.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Pałac Ślubów oraz Akademię Twórczości w Willi Kozłowskich
- Kościół Świętego Jakuba Apostoła, dworek modrzewiowy oraz bulwar Przyjaźni
- Pałac Prymasowski – udostępniany turystom podczas Święta Kwiatów, Owoców i Warzyw
- Dawny ogród arcybiskupów gnieźnieńskich
- Muzeum Tradycji 26. Skierniewickiej Dywizji Piechoty
- Dworzec - jeden z najładniejszych w kraju
- Rynek
- Muzeum Historyczne Skierniewic
W Miedniewicach:
- Poreformacki zespół kościelno - klasztorny
W Bolimowskiej Wsi:
- Cmentarz wojenny z I wojny światowej
W Nieborowie:
- Park romantyczny w Arkadii k. Nieborowa
W Łowiczu:
Dla aktywnych:
- Trasa rowerowa - Szlak niebieski Książęcy: Nieborów - Łowicz, dł. 14 km
W Maurzycach:
- Most
W Sromowie:
W Lipcach Reymontowskich:
- Muzeum Regionalne im. Wł. St. Reymonta
- Galerię Staroci i Pamiątek Regionalnych
W Nagawkach:
W Kołacinku:
W Rogowie
- Najdłuższą czynną linię wąskotorową w Polsce
W Rawie Mazowieckiej:
- Baśniowe Sady Klemensa k. Rawy Mazowieckiej
W Żyrardowie:
- Muzeum Lniarstwa im. Filipa de Girarda
- Galerię Kręgielnię - Resursa
- Kościół Matki Bożej Pocieszenia