Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

czwartek, 21 wrzesień 2017 08:57

Twórcy programu „Doceń polskie” nie zwalniają tempa

Twórcy programu „Doceń polskie” nie zwalniają tempa Plakat organizatora

25 października odbędzie się czwarta w tym roku atestacja artykułów spożywczych, których producenci ubiegają się o certyfikaty jakości programu „Doceń polskie”. Loża Ekspertów będzie obradowała już po raz dwudziesty szósty! Działalność programu nie ogranicza się jednak do organizowanych co kwartał audytów żywności. Ogólnopolski Festiwal Kulinarny „Gęsina nie tylko na św. Marcina” oraz Kongresu 590 to tylko dwa z licznych z przedsięwzięć, w które zaangażowali się organizatorzy programu. Twórcy inicjatywy są ponadto inicjatorami Dnia polskiej żywności, a niebawem ukaże się ebook z przepisami kulinarnymi laureatów programu. 

Twórcy programu nie zwalniajš tempa 1

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie” jest realizowany od 2011 roku. Honorowy patronat nad atestacjami sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Co kwartał w ramach przedsięwzięcia odbywają się atestacje artykułów spożywczych, podczas których specjaliści z branży spożywczej (tworzący Lożę Ekspertów) oceniają zgłoszone produkty i przyznają im noty od 1 do 10 za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. Od liczby zdobytych punktów zależy, czy dany artykuł spożywczy otrzyma znak jakości. Do zdobycia certyfikatu potrzeba minimum 7,5 pkt. Tytułem TOP PRODUKT honoruje się żywność z maksymalnymi notami. Najbliższa, ostatnia w tym roku, atestacja odbędzie się 25 października w Sosnowcu. Będzie to dwudziesty szósty audyt w historii programu „Doceń polskie”. Swój udział w atestacji żywności potwierdzili już producenci niemal z całego kraju, z 14 województw. Twórcy programu przygotowują się nie tylko do certyfikacji: trwają także finalne prace nad ebookiem z przepisami kulinarnymi laureatów programu. W elektronicznej książce kucharskiej znajdą się różnorodne propozycje, których składnikami są produkty nagrodzone certyfikatem programu.

Twórcy programu nie zwalniajš tempa 2

Program „Doceń polskie” to nie tylko atestacje żywności: twórcy przedsięwzięcia angażują się również w inicjatywy adresowane do szeroko pojętej branży spożywczej. - Przez cały rok podejmujemy różnorodne działania mające na celu propagowanie rodzimych wyrobów spożywczych. To dla nas także doskonały pretekst do obserwowania zmian zachodzących w polskiej branży spożywczej. Za nami nie tylko 3 tegoroczne certyfikacje żywności, ale także m.in. konkurs „Gęsina nie tylko na św. Marcina”- przypomina Marek Bielski, twórca Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Warto przypomnieć, że II edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina” odbyła się 19 sierpnia w Pabianicach. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu jest Wiesław Bober, współzałożyciel Klubu Szefów Kuchni oraz członek Loży Ekspertów programu „Doceń polskie”. Organizatorem święta jest także Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach, w której Wiesław Bober prowadzi autorską restaurację Wzorcownia by W. Bober. Program „Doceń polskie” był jednym z patronów merytorycznych wydarzenia, podczas festiwalu zaprezentowane zostały także artykuły spożywcze nagrodzone certyfikatami „Doceń polskie”. Produkty uhonorowane przez Lożę Ekspertów były składnikami konkursowych dań, posłużyły także do przygotowania potraw, którymi raczyli się goście i uczestnicy festiwalu. Niespełna tydzień po festiwalu (dokładnie 25 sierpnia) obchodziliśmy zaś Dzień polskiej żywności - „święto” zainicjowane przez twórców Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Piąta edycja wydarzenia była tematem licznych publikacji w prasie i portalach internetowych. O Dniu polskiej żywności było głośno także w mediach społecznościowych - wpisy na temat nietypowego święta oznaczano hashtagiem #DzienPolskiejZywnosci. Co więcej, o rodzimych artykułach spożywczych rozmawiano na antenach radiowych i w programach telewizyjnych. W świętowanie włączyli się producenci żywności, przedstawiciele organizacji branżowych, a także blogerzy, sklepy i osoby prywatne.

Twórcy programu nie zwalniajš tempa 3

 

- Przed nami Kongres 590, w którym występujemy w roli Partnera Merytorycznego. Wydarzenia te pozwalają na bezpośredni kontakt z zainteresowanymi oraz są sposobnością do nawiązania nowych relacji. To także bardzo efektywny sposób dotarcia do potencjalnych odbiorców - dodaje M. Bielski.

Kongres 590 odbędzie się w dniach 16-17 listopada br. w Jasionce k. Rzeszowa. Organizatorzy spotkania, którego celem jest dynamiczny rozwój polskiej gospodarki zapowiadają, że będzie to najważniejsze polskie wydarzenie gospodarcze tego roku. W pierwszej odsłonie Kongresu 590 wzięło udział ponad 2 500 uczestników, 181 panelistów oraz blisko 350 akredytowanych dziennikarzy. Podczas wydarzenia Prezydent RP Andrzej Duda wręczył 6. polskim przedsiębiorcom nagrody gospodarcze. Tegoroczna edycja zapowiada się równie imponująco: organizatorzy przygotowali kilkadziesiąt paneli dyskusyjnych podzielonych na bloki tematyczne Prezydent Andrzej Duda uhonoruje przedsiębiorców również w tym roku, a Kongres 590 zwieńczy uroczysta gala. 

Fot.: Adventure Media

Dodatkowe informacje

  • Wiadomość prasowa: Adventure Media

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool