Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

piątek, 02 wrzesień 2011 00:00

Polska od kuchni - bar Creps

Bar Creps - bar naleśnikowy Bar Creps - bar naleśnikowy polaneis.pl

Dlaczego tak lubimy naleśniki? Przecież nie są to potrawy najwyższych lotów, a jednak jemy je z przyjemnością. Mogą być na obiad, deser, kolację, a także na śniadanie. Żeby się udały, wystarczy dobra pszenna mąka, mleko lub śmietana, właściwa patelnia i nasza wyobraźnia.

Od słodkiego do wytrawnego

Jako dziecko zajadałam się naleśnikami z białym serem, przyrządzonym na słodko. Pamiętam do dziś ten smak wanilii, bakalii, skórki pomarańczowej i gęstej smakowitej śmietany, którą kupowało się od wiejskich gospodyń. Przepadałam też za tymi cienko posmarowanymi przepysznym, pachnącym kwiatami, złocistym miodem. Dzisiaj przyrządzam je głównie ze szpinakiem w gęstym sosie czosnkowym. Dobre też są w wersji węgierskiej z  duszonymi warzywami w pikantnym sosie pomidorowym.

Naleśnikowy zawrót głowy

Znakomicie zastępują chleb, tak jak niegdyś Rzymianom. Dziś za europejską ojczyznę naleśników uważa się Francję. Najpopularniejsze są tam „galettes”, czyli naleśniki gryczane podawane na słono. Z dodatkiem mięsa, kiełbasy, ryby lub jajka. W Polsce też stają się atrakcją i są specjalnością wielu miejsc. Ja z chęcią zawsze wracam do Swolszewic niedaleko Sulejowa. I choć sam Zalew Sulejowski i camping Borki znacznie w ostatnich latach straciły na swojej świetności i sporo knajpek się zamknęło, to …

Bar naleśnikowy Creps

na całe szczęście istnieje i ma się całkiem nieźle. Przyjemne przestronne wnętrze, bogate menu i mili gospodarze za ladą zachęcają na naleśnikowe szaleństwo.

Oczopląs

Z zawieszonego nad barem jadłospisu można wybrać naleśniki: mięsne, wegetariańskie, na słodko, dla dzieci. Właściciele nie zapomnieli też o tych, którzy za naleśnikami nie przepadają i wolą tradycyjny obiad.

Ja jak zwykle, mając dużo do wyboru nie mogłam się długo zdecydować, by wreszcie (mimo że naleśniki są jeszcze na mojej pooperacyjnej liście zakazanych potraw) wybrać chyba najbardziej, po tak długiej przerwie, kłopotliwą dla mojego żołądka wersję: wegetariański – kaparowy ze szpinakiem, pieczarkami, tuńczykiem i sosem pomidorowym. Do tego surówka z białej kapusty.

Uf! Nie powiem, niekiedy opuszcza mnie zdrowy rozsądek. Ale w mnogości naleśnikowych propozycji, zrobiłam to z premedytacją licząc się z ewentualnym późniejszym harakiri mojego organizmu. Właścicielka też nic nie mogła poradzić na moje wielce ryzykowne na tym etapie rekonwalescencji, zamówienie – uparłam się i już. Nic jednak potem złego się nie wydarzyło. Mogę więc ze spokojem znów wrócić do baru Creps i zaszaleć. Tym razem zamówię naleśniki na słodko. Już wiem nawet jakie – cytrus: z owocami egzotycznymi, śmietaną, sosem jabłkowym i czekoladą.

Do tego pyszna kawa z ekspresu z pieniącym się mlekiem. Już się nie mogę doczekać.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool