Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

poniedziałek, 11 grudzień 2017 14:08

Wigilijne paszteciki z soczewicą

Wigilijne paszteciki z soczewicą Synertime

Nietypowe paszteciki, które sprawią, że wigilijny wieczór nabierze nowego smaku! Będą idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! 

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna – 500 g
  • świeże drożdże – 25 g
  • mleko – 500 ml
  • olej – 60 ml
  • jajko – 1 szt (+ 1 do posmarowania)
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 1 łyżeczka

NADZIENIE:

  • czerwona soczewica – ok. 200 g
  • grzyby (np. pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone) – ok. 250 g
  • duża cebula – 2 szt.
  • ser GOUDA – 300 g
  • masło klarowane
  • sól, pieprz

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Drożdże mieszamy  z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn, mieszamy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne, dobrze napowietrzone ciasto.

Odstawiamy przykryte na ok. godzinę – ciasto musi podwoić objętość.

FARSZ:

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Oczyszczone grzyby drobno siekamy, podsmażamy na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli – do miękkości.

Mieszamy z soczewicą, studzimy.

CAŁOŚĆ:

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy na prostokąt, kroimy na 3–4 paski. Na każdy wyciągamy farsz, sklejamy boki, kroimy na paszteciki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, odstawiamy na ok. 20 minut.

Pieczemy ok. 20–25 minut w 200°C.

Ok. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy dużą ilością startego sera!

Smacznego!

 

Przepis od: Synertime

 

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool