Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Klops z jajkiem i babka ziemniaczana ze skwarkami - to tylko niektóre specjały przygotowywane na Wielkanoc na Warmii i Mazurach. O charakterystycznych dla tego regionu smakołykach opowiadają przedstawicielki firmy OCTIM z Olsztynka. 
Na smak kawy ma wpływ nie tylko rodzaj szczepu i moment zbioru, lecz także miejsce pochodzenia. Gatunki z Ameryki Południowej mają w sobie nutkę czekoladowo-orzechową, z Etiopii – posmak trawy cytrynowej, a azjatyckie są tłuste. Zdaniem kawoszy, dobra kawa to napój o odpowiedniej ilości słodyczy, odrobiny goryczy i kwaskowatym smaku.
Komu z nas nie przemyka co roku przez głowę myśl, by wraz z nadejściem wiosny zrzucić kilka zbędnych kilogramów, aby następnie bez kompleksów powitać lato na plaży? Wiosna już za pasem, więc najwyższy czas pozbyć się zimowej warstwy ochronnej. Niespodziewanym sprzymierzeńcem w tej materii może okazać się kawa. Przedstawiamy jej trzy zaskakujące właściwości, dzięki którym szybciej wrócicie do formy!  
Hotele i restauracje, które chcą zyskać najbardziej wymagających klientów, powinny wzbogacić menu choćby o potrawy wegańskie czy bezglutenowe – twierdzą eksperci. Przed wyjazdem na urlop osoby na diecie lub uczulone na dane produkty często szukają w ofercie ośrodków wypoczynkowych kuchni ściśle dopasowanej do ich potrzeb. Właściciele takich miejsc muszą więc pomyśleć o przeszkoleniu szefów gastronomii, konsultacjach z dietetykami i wprowadzeniu nowinek kulinarnych.
sobota, 05 marzec 2016 10:43

Kuchnia babć wraca do łask

Wiosna to czas, gdy na talerzu lądują nowalijki, pachnące zioła i sałaty, a coraz cieplejsze wieczory chętnie spędzamy na wspólnym biesiadowaniu przy grillowanych specjałach. Każda pora roku rządzi się swoimi prawami od tego zależy także to, co kupujemy. Coraz częściej też w sklepach szukamy tradycyjnych i zdrowych produktów.
Jestem tu, żeby osiągnąć doskonałość, a nie polować na gwiazdki Michelina – mówi Andrea Camastra. Współwłaściciel jedynej polskiej restauracji, która w tym roku trafiła na listę The Diners Club 50 Best Discovery Series, twierdzi, że wyróżnienie to cieszy go przede wszystkim ze względu na promocję, jaką zapewnia polskiej kuchni.
czwartek, 03 marzec 2016 16:55

Czekoladowe muffinki z maślanką

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna proponuje  przepis na czekoladowe muffinki z maślanką.
Polacy coraz chętniej otwierają swoje kuchnie przed znajomymi i umawiają się na wspólne gotowanie. Home cooking dla przyjemności, bez pośpiechu i poczucia obowiązku staje się w Polsce coraz silniejszym trendem. Znajomi spotykają się po to, by eksperymentować z różnymi potrawami, testować przepisy międzynarodowych kuchni i delektować się smakiem nieznanych dotąd produktów. Dobrą tradycją jest też celebrowanie wspólnych posiłków.
Już niebawem 8 marca, Dzień Kobiet. W Polsce przyjęło się, że w tym dniu kobiety obdarowuje się upominkami. Nie inaczej jest w gorącej Italii. Na co czekają piękne Włoszki?

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool