Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

poniedziałek, 10 kwiecień 2017 12:26

Perełki kulinarne Polski (2). Pasztet świętokrzyski, czyli "miesno pulpa zapiekano"

Pasztet świętokrzyski, czyli "miesno pulpa zapiekano". Pasztet świętokrzyski, czyli "miesno pulpa zapiekano". e-Bodzentyn

Kuchnia polska jest bardzo urozmaicona. Na kształtowanie się swoistych jej cech miały wpływ przemiany historyczne oraz fakt, że tereny Rzeczypospolitej zamieszkiwała zmieniająca się mozaika narodów. To widoczne jest w potrawach, w tym tych regionalnych. Od kilku lat gminy, miasta, regiony prześcigają się w przypominaniu starych receptur, smaków, charakterystycznych tylko dla ich regionu potraw.

Dzisiaj jedna z potraw regionu świętokrzyskiego - pasztet świętokrzyski, czyli "miesno pulpa zapiekano".

stowarzyszenie

- "Chcemy promować świętokrzyskie smaki i potrawy naszych babć, wracając do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Z przyjemnością podzielimy się naszym przepisem na pasztet, o tradycyjnej nazwie: ''miesno pulpa zapiekano'' - napisali czołnkowie zespołu Wolanie spod Łysicy i Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa. 

Składniki:

- 1 kurczak

- 30 dkg wątróbki wieprzowej

- 50 dag podgarla wieprzowego lub boczku

- 1 kg łopatki wieprzowej

- 6 bułek kajzerek

- 6 jajek  

Warzywa: marchewka, pietruszka, seler

Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatułowa, liść laurowy, pieprz czarny i cytrynowy

Wykonanie:

Wątróbkę wieprzową pokroić w paski, zalać wrzątkiem i ugotować. Pozostałe mięsa ugotować z warzywami i z listkiem laurowym, tak jak na rosół. Mięso z kurczaka można wyjąć trochę wcześniej. Wystudzone i ugotowane mięsa przekręcić przez maszynkę 3 razy. W wywarze z mięsa namoczyć kajzerki, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać do smaku soli, pieprzu i gałki (może być nawet cała torebka) oraz jajka. Całość bardzo dobrze wymieszać i wyłożyć do podłużnej brytfanki lub formy wyłożonej pergaminem. Na gładko uformować pasztet, lekko smarując pędzelkiem umoczonym w wodzie, a potem dobrze rozbitym białkiem z jajka. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.  

Życzymy wesołych Świąt i wielu smacznych potraw,

Wolanie

Pasztet wykonały panie Bożena Wyglądacz i Marta Wyglądacz.

***

Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa i zespół Wolanie spod Łysicy działa drugi rok promując swoją działalność na rzecz wioski i gminy Bodzentyn. W ramach stowarzyszenia działają trzy grupy: ludowy zespół Wolanie spod Łysicy, grupa rękodzieła oraz kulinarna. Ich pierwszym sukcesem było zdobycie II miejsca podczas V Święta Pieroga Świętokrzyskiego. Na tegorocznym „Bodzentyńskim Jarmarku Wielkanocnym” zdobyli wyróżnienie w konkursie na najładniejsze stoisko. W roku ubiegłym na kiermaszu w Bodzentynie zaprezentowali świętokrzyską ''ciaparachę", czyli kapustę z grochem.

Przeczytaj także:

Perełki kulinarne Polski (1). Bomby opoczyńskie

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool