- "Chcemy promować świętokrzyskie smaki i potrawy naszych babć, wracając do niezapomnianych smaków dzieciństwa. Z przyjemnością podzielimy się naszym przepisem na pasztet, o tradycyjnej nazwie: ''miesno pulpa zapiekano'' - napisali czołnkowie zespołu Wolanie spod Łysicy i Stowarzyszenia Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa.
Składniki:
- 1 kurczak
- 30 dkg wątróbki wieprzowej
- 50 dag podgarla wieprzowego lub boczku
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 6 bułek kajzerek
- 6 jajek
Warzywa: marchewka, pietruszka, seler
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatułowa, liść laurowy, pieprz czarny i cytrynowy
Wykonanie:
Wątróbkę wieprzową pokroić w paski, zalać wrzątkiem i ugotować. Pozostałe mięsa ugotować z warzywami i z listkiem laurowym, tak jak na rosół. Mięso z kurczaka można wyjąć trochę wcześniej. Wystudzone i ugotowane mięsa przekręcić przez maszynkę 3 razy. W wywarze z mięsa namoczyć kajzerki, odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie dodać do smaku soli, pieprzu i gałki (może być nawet cała torebka) oraz jajka. Całość bardzo dobrze wymieszać i wyłożyć do podłużnej brytfanki lub formy wyłożonej pergaminem. Na gładko uformować pasztet, lekko smarując pędzelkiem umoczonym w wodzie, a potem dobrze rozbitym białkiem z jajka. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Życzymy wesołych Świąt i wielu smacznych potraw,
Wolanie
Pasztet wykonały panie Bożena Wyglądacz i Marta Wyglądacz.
***
Stowarzyszenie Rozwoju Miejscowości Wola Szczygiełkowa i zespół Wolanie spod Łysicy działa drugi rok promując swoją działalność na rzecz wioski i gminy Bodzentyn. W ramach stowarzyszenia działają trzy grupy: ludowy zespół Wolanie spod Łysicy, grupa rękodzieła oraz kulinarna. Ich pierwszym sukcesem było zdobycie II miejsca podczas V Święta Pieroga Świętokrzyskiego. Na tegorocznym „Bodzentyńskim Jarmarku Wielkanocnym” zdobyli wyróżnienie w konkursie na najładniejsze stoisko. W roku ubiegłym na kiermaszu w Bodzentynie zaprezentowali świętokrzyską ''ciaparachę", czyli kapustę z grochem.
Przeczytaj także:
- Perełki kulinarne Polski (1). Bomby opoczyńskie