Przygotowany na bazie kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych jest daniem szybkim i sycącym. Doda tyle energii co dwudaniowy obiad.
Przygotowany na bazie kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych jest daniem szybkim i sycącym. Doda tyle energii co dwudaniowy obiad.
- 8 szt. kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych (przepis na kopytka jest tutaj: Kopytka z soczewicy i płatków orkiszowych)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- plaster białego sera
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dip:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Kopytka kroimy w niezbyt grube paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, rozkruszony ser i przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę rozprowadzamy na kopytkach. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Jogurt mieszamy z musztardą, polewamy wierzch omletu. Możemy dodać kopczyk sałatki – np. z zielonych pomidorów lub surówki z pora.
Przeczytaj także:
- Niesamowite domowe placuszki
Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!
Dziennik turystyczno-kulinarny
Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis
E-mail: polaneis@polaneis.pl
WWW: polaneis.pl
Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi
Redakcja:
ul. Mazowiecka 54
96-330 Budy Zaklasztorne
Tel.: 514220640
Fax: 46 8310290
Wydawca:
ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324
91-463 Łódź